FRANCIS GALTON (1822-1911)


Científic anglès, introdueix un nou enfocament adreçat a resoldre els problemes derivats dels canvis en la societat industrial: escolarització generalitzada, exercits molt grans, empreses que han d'escollir treballadors, etc. Aquesta demanda va provocar un gir en la psicologia americana, que es va centrar aleshores en les diferències individuals, en la mesura de les capacitats humanes, etc. Els estudis de Galton van ajudar a fer aquest canvi d'orientació.
En aquest punt trobem la figura de Francis Galton, un científic polifacètic, interessat en diferents temes com ara la meteologia (va descriure els anticiclons, va fer servir les isobares en els mapes del temps), la identificació a través de les empremtes dactilars, la pèrdua de capacitat auditiva amb l'edat, etc.


Galton va estudiar la manera de mesurar les capacitats humanes (psicometria), introduïnt el concepte estadístic de correlació, és a dir, una forma de determinar matemàticament la relació entre dues variables, en el sentit que l'aparició d'una determinaria l'aparició de l'altra.
Galton estudia també la qüestió de l'innatisme en les capacitats humanes, davant la proposta ambientalista. S'inspira en el treball del seu cosí, Charles Darwin: va pensar que la intel·ligència va ser un factor clau en la supervivència i el desenvolupament de la nostra espècie, i que aleshores hauríem de parlar de factors hereditaris en la intel·ligència humana.
Així doncs, Galton va fer estudis estadístics sobre la intel·ligència humana, el que ell anomenava la tasa d'eminència. Va deduir que:
  • 1 de cada 4000 persones era excepcionalment intel·ligent (tasa global d'eminència del 0,025%).
  • De les persones que són a les enciclopèdies, que destaquen per la seva erudició, per exempel, un 10% tenia com a mínim un parent que també hi sortia. Això és 400 vegades la tasa global d'eminència.
A partir d'aquí va cloure que en la intel·ligència ha d'haver algun factor hereditari, atès que l'estudi estadístic porta en aquesta direcció. Només una explicació innatista explica aquestes aparents coincidències. Més endavant va aplicar aquest estudi a bessons univitelins, per cloure que mostraven una gran semblança en les seves capacitats intel·lectuals malgrat haver estat educats per separat (per haver estat adoptats per famílies diferents).
A partir d'aquí va proposar mesures d'eugenèsia: planificar la procreació per millorar les característiques de la població, promoure que les parelles intel·ligents tinguin molts fills, i que les parelles menys intel·ligents en tinguin pocs, o directament evitar la descendència. Pensava també que les dones i els negres són menys intel·ligents que els homes i els blancs.


Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL