QUÈ ÉS UNA ESTRUCTURA?

Segons Piaget, “una estructura és un sistema de transformacions que comporten lleis en tant que sistema”, en oposició a les propietats dels seus elements constitutius, en tant que elements.
Aquesta definició és tan genèrica que serveix per aplicar-se a diversos tipos d'estructures:
·        Materials
·        Lògiques
·        Físiques
·        Biològiques
·        Psicològiques
·        Socials
·        Lingüístiques
 Tota estructura pot suportar canvis sense alterar-se el seu sistema intern. Pero les estructures no són objectes, realitats tangibles, sinó formes a través de les quals s'articulen les realitats.
Una estructura és una entitat composta per elements analitzables que no poden ser considerats en sí mateixos separadament, sinó en relació entre ells i amb l'estructura.
  • No és un atomisme, on els elements són unitats en sí.
  • No és un organicisme, on les unitats són els organismes i no poden dividir-se. 
  • El funcionalisme social i antropològic (Aristòtil, Durkheim, Malinowski, Radcliffe-Brown) s'acosta a la idea d'estructura, en tant que pot entendre els conjunts (grups culturals, societats, etc.) com a organismes amb elements que tenen determinades funcions, que canvien i afecten l'equilibri del conjunt. En general, el funcionalisme té preferència per l'equilibri i l'estabilitat, i defuig el conflicte com a inherent a la societat.
  • L'estructuralisme desenvolupa la idea d'estructura en sentit de sistema: els conjunts d'elements són estructures en tant que els canvis en un element afectet tot el conjunt perquè afecten la resta d'elements, i cap element pateix un canvi sense que els altres elements el pateixin (Lévi-Strauss).
  • L'estructuralisme és intermig: admet que hi ha elements que formen conjunts de manera que els conjunts només es poden entendre a partir dels elements, pero els elements no es poden entrendre sense els conjunts que formen.
  • On parlem d'estructura parlem de relació, equilibri, predomini, etc., és a dir, de dinamisme i de conflicte.
  • És estructuralista el concepte de classe social (marxisme), per exemple.


Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

EL DUALISMO CARTESIANO (actualización)

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)