FREUD I LA INTERPRETACIÓ DELS SOMNIS. UNA INTRODUCCIÓ

El primer resultat del viatge interior que Freud inicia l'any 1896 és el seu libre La interpretació dels somnis, publicat el 1899. El paper dels somnis és per a Freud vital en la vida psíquica, en la gestió de l'energia mental, és a dir, la libido (que no és només una pulsió sexual). En general, la libido és una força capaç d'alterar la conducta, per la seva constant orientació vers la gratificació i el plaer. Si no s'aconsegueix, aleshores l'energia libidinal es descarrega per altres vies, és a dir, en la forma de somnis i malsons.
Els somnis manifesten el conflicte entre els desitjos i les prohibicions que esdevenen durant la vigília (en el nivell de consciència). Tot i que en dormir es relaxa la vigilància i el poder de la censura mental de la vigília, aquesta censura persisteix parcialment durant la son, de manera que la canalització de l'energia libidinosa ha de fer-se de forma codificada, un missatge aparentment desconnectat dels esdeveniments de la vigília; en realitat, els somnis manifesten els desitjos que durant la vigília han estat reprimits. Per a Freud, doncs, es tracta de missatges que s'han de interpretar i posar en relació amb els elements reprimits, i per això cal aquesta tasca d'interpretació, per fer sortir el veritable significat del missatge, amagat sota una narrativa incoherent, metafòrica, surrealista, que remet però a l'experiència recent durant la vigília, combinada amb vivències i desitjos infantils.
Per descodificar el missatge dels somnis Freud té en compte quatre activitats bàsiques desenvolupades durant els somnis:
  • Condensació: fusió de diversos elements en un de sol. No n'hi ha cap correspondència directa entre un contingut simple i la contrapartida multidimensional del conjunt del somni.
  • Desplaçament: la part important del missatge del somni es troba descentrada o desplaçada, en un lloc marginal del conjunt del somni, i pot suposar també un canvi de significació de les figures que surten al somni: el pare pot ser representat per un rei, per exemple.
  • Representació: els pensament són somiats en forma d'imatges, representacions visuals, Això permet la interpretació dels somnis, atès que es tracta d'un llenguatge intersubjectivament comprensible, mitjançant l'associació lliure d'idees.
  • Revisió secundària: proporciona una certa intel·ligibilitat al somni, afegint-hi coherència narrativa.



Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL