LOCKE, INTRODUCCIÓ A LES SEVES IDEES POLÍTIQUES

Recordem que les idees polítiques de Locke es desenvolupen en un context de crítica a l’absolutisme reial imperant en Anglaterra des de la Restauració, representat en les figures dels monarques catòlics de la família Stuart. Així que Locke està proposant una alternativa al poder absolut: un règim parlamentari que basa la seva legitimitat en l’acceptació de la seva autoritat pel poble. Cal tenir present també que dirigeix la seva crítica contra Robert Filmer. 
Qui és aquest personatge?
  • Robert Filmer (1588-1653) va ser un activista polític a més de teòric defensor de la causa absolutista i del dret diví, autor del text El Patriarca, o sobre el poder natural dels reis, escrit abans de 1642 però publicat pòstumament, en 1680, precisament en l’època d’activitat de Locke. Durant la Guerra Civil entre Reialistes i Parlamentaristes, Filmer va prendre partit pels primers, i va ser empresonat. En les seves obres va criticar pensadors com Hobbes, Milton, Grotius, etc.

El punt de partida de la seva reflexió per legitimar el poder parlamentari és una definició de poder polític, acceptable des de qualsevol punt de vista:
  • El poder polític, la sobirania, és el dret de dictar lleis, civils, penals i internacionals, per salvaguardar l’ordre social i polític.
  • No és el mateix poder de què gaudeix un pare sobre els seus fills.

Això és el que fan els qui gaudeixen del poder, sigui sota la legitimació de l’absolutisme, sigui sota qualsevol tipus de règim.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS