BREU BIOGRAFIA DE CHARLES DARWIN



Charles Darwin (1809-1882) és el principal formulador de la teoria evolucionista moderna. Aquesta teoria implica un canvi en la concepció de l’ésser humà, abans condicionada per la idea d’una creació directa, obra de Déu. L’home, com a fill de Déu, adquiria un estatus ben diferent si en realitat esdevenia fill de la natura, fill d’un mico.
Seguidament exposem alguns elements biogràfics importants. Darwin va ser estudiant de medicina, carrera que va abandonar per manca de vocació, i aleshores els seus interessos van orientar-se vers les ciències naturals.
El jove Darwin

En 1831 s’embarca en el Beagle, un vaixell d’exploració que havia de fer la volta al Món. Durant aquest viatge recollirà dades i materials que farà servir per formular, anys després, la seva teoria de l’evolució. És en aquest viatge, però, que comença a pensar-hi. D’aquest viatge ha quedat el seu diari, Journal and Remarks (1832-1836), més conegut com Viatge d’un naturalista al voltant del Món.









A aquest diari correspon el següent fragment, on podem apreciar el tarannà ideològic de Darwin:

Este lugar es notorio porque durante mucho tiempo fue refugio de esclavos evadidos que cultivaron tierras cerca de la cumbre y consiguieron con ello subsistir. Al cabo de cierto tiempo fueron descubiertos y fue enviado un pelotón de soldados que los apresó a todos, salvo a una anciana que prefirió arrojarse desde el pico de la montaña antes que volver a la esclavitud. En Roma esto podría haberse llamado noble amor a la libertad, pero tratándose de una pobre negra lo llaman obstinación.

Alfred R. Wallace
De tornada a Anglaterra, Darwin va treballar durant els següents 20 anys en l’afinament de les seves idees, gràcies a la gran quantitat de dades i mostres recollides durant el viatge. En 1856 va comença a escriure una detallada exposició de les seves idees, però en 1858 va rebre una carta del jove naturalista Alfred Russel Wallace (1823-1913), on exposava idees semblants, a las que havia arribat pel seu compte. Aquest mateix any, tots dos presenten una comunicació conjunta davant la Linnean Society (encara existeix i té pàgina web: Linnean Society of London), on exposen el seu treball i conclusions. Darwin havia planejat presentar la seva teoria en un text voluminós on inclouria totes les dades en favor de les seves conclusions, però el coneixement del treball Wallace el va condicionar a presentar el seu treball abans de tenir tot enllestit. No obstant, les idees de Wallace van servir per donar més suport a la teoria de Darwin.
En 1859 publica el seu famós llibre Sobre l’origen de les espècies, que és un gran èxit de vendes.
Després de la formulació de la teoria de l’evolució, Darwin va continuar dedicat als estudies naturalistes, com ara temes de taxonomia, fototropisme, fertilització, etc.



Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)