IDEALISME ÈTIC O CONSEQÜENCIALISME

Hem de distingir entre:


  • Ètiques idealistes o dels principis morals. Els valors morals esdevenen principis regidors de l'acció, per sobre de tot, de manera que el bé es defineix com la realització indefectible d'aquests principis, per sobre de tot, fins i tot de les conseqüències derivades de l'acció humana. Un bon exemple és Kant: encara que la nostra acció provoqui algun mal, hem de atenir-nos als principis, dir la veritat encara que descobrim la víctima al seu assassí (text).
  • Ètiques conseqüencialistes. El bé o el mal són relatius a les conseqüències de les accions, de manera que podem justificar una mentida si evita un patiment innecessari. Aquesta és la base de l'utilitarisme. Aquesta concepció por tenir un extrem: que la nostra moralitat esdevingui només un càlcul estadístic del benestar de la majoria, o que només sigui una consideració dels fins sense considerar els mitjans.

Potser podríem combinar aquestes dues ètiques, per trobar un equilibri entre els principis ètics, els valors que poden orientar la nostra acció, sense deixar de veure que l'acció s'aplica sobre persones que poden patir les conseqüències de les nostres accions.



Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL